[Etusivu] [Opiskelutehtäviä 1 2 3 4 5 6 7 8]


Tehtävä 8.3. Kaksilapsisesta perheestä tiedetään, että toinen lapsista on tytär. Millä todennäköisyydellä perheen toinen lapsi on poika? Jos lisäksi tiedetään, että toinen lapsi on nuorempi kuin em. tytär, mikä on silloin todennäköisyys, että hän on poika?

Ratkaisu

Oletetaan, että tytön ja pojan syntymätodennäköisyydet ovat samat. (Tilastojen mukaan tyttöjen ja poikien syntyvyyssuhde ei itseasiassa ole aivan tasan yksi.)

a) Olkoon A  = "kaksilapsisen perheen yksi lapsista on tyttö" ja B  = "kaksilapsisen perheen yksi lapsista on poika". Nyt

 

Kun huomioidaan ennakkotieto "toinen lapsista on tytär", perusjoukkona on {TP, PT, TT}, missä T = tyttö ja P = poika. Todennäköisyyden voisikin laskea myös suoraan tästä perusjoukosta: suotuisten alkeistapausten (TP ja PT) lukumäärä 2 jaettuna kaikkien alkeistapausten lukumäärällä 3.

b) Kun lisäksi tiedetään, että toinen lapsi on nuorempi kuin em. tytär, annetuilla ehdoilla rajattu perusjoukko on nyt {TT, TP}. Näistä vain toisessa jälkimmäinen lapsi on poika, joten kysytty todennäköisyys on puolikas.

Jos ajatellaan perusjoukoksi {TT, TP, PT, PP}, muodostuu ratkaisu ehdollisen todennäköisyyden määritelmän kautta seuraavanlaiseksi: Kun A  = "ensimmäinen lapsi on tyttö" ja B  = "toinen lapsi on poika", niin

 

[Opiskelutehtäviä 8]