[Etusivu] [Sisältö] [Luku I II III IV V VI] [Hakemisto]
[Ylempi pääsivu] [Edellinen sivu] [Seuraava sivu]


Rationaalifunktio

Rationaalifunktio on kahden polynomin osamäärästä muodostuva funktio. Sen lauseke on näin ollen muotoa

 

missä ja ovat polynomeja. Se on määritelty niissä pisteissä , joissa .

Jos rationaalifunktion osoittaja- ja nimittäjäpolynomeilla on yhteisiä juuria tai yleisemmin yhteisiä polynomitekijöitä, voidaan nämä yhteiset tekijät supistaa pois. On kuitenkin huomattava, että itse funktion määrittelyjoukko saattaa silloin muuttua, jolloin koko funktiokin muuttuu periaatteessa eri funktioksi.

Esimerkki 1.5.12.

Rationaalifunktiota

 

ei ole määritelty, kun eli kun . Kun huomataan, että osoittajalla ja nimittäjällä on yhteinen tekijä , funktion lauseke voidaan supistaa muotoon

 

joka onkin nyt määritelty myös kohdassa . Tarkkaan ottaen supistettu lauseke määrittelee uuden funktion, koska sen määrittelyalue on muuttunut. On syytä pitäytyä siinä, että funktion määrittelyjoukko on se, mikä alkuperäisestä lausekkeesta määräytyy. Näin ollen .

 

Rationaalifunktioiden summat, erotukset, tulot ja osamäärät (niissä pisteissä, joissa osamäärä voidaan laskea) eli yleisemmin ilmaistuna rationaalifunktioiden rationaaliset lausekkeet ovat edelleen rationaalifunktioita. Tällaisia rationaalisia lausekkeita voidaan muokata samoin säännöin kuin rationaalilukuja (ks. Rationaaliluku). Rationaalifunktion lausekkeen ei siten tarvitse välttämättä olla polynomien osamäärämuodossa − riittää, että lausekkeessa esiintyy vain polynomeja sekä (mahdollisesti toistuvasti) niiden summia, erotuksia, tuloja ja osamääriä.

Esimerkki 1.5.13.

Rationaalifunktioiden

 

tulo on rationaalifunktio

 

Huomaa, että saatu lauseke on määritelty myös pisteissä ja , vaikka molempia tekijöitä ei ole näissä pisteissä määritelty eikä itse tuloa näin ollen voi muodostaa näissä pisteissä.

 

Esimerkki 1.5.14.

Funktion

 

lauseke muodostuu polynomeista ja niiden summista, erotuksista, tuloista ja osamääristä. Se on siten rationaalifunktio. Itse asiassa sen lauseke voidaan laventaa esimerkiksi muotoon

 

mistä lausekkeen rationaalisuus eli kahden polynomin osamäärämuoto näkyykin selvästi.

 


[Ylempi pääsivu] [Edellinen sivu] [Seuraava sivu]

[Lähetä palautetta]