[Etusivu] [Sisältö] [Luku I II III IV V VI] [Hakemisto]
[Ylempi pääsivu] [Edellinen sivu] [Seuraava sivu]


Verkkoversiosta

Tämä verkkokirja perustuu samannimiseen kurssikirjaan (Mikko Saarimäki: Reaalifunktion analyysia, 2. painos, 2006), joka on tarkoitettu matemaattista analyysia käsittelevän perusopintokurssin (Approbatur 1 B) opiskeluun. Painettuun kirjaan nähden tähän versioon on lisätty opiskelutehtäviä ja näihin vinkkejä ja ratkaisuja, vuorovaikutteisia havainnollistuksia ja verkkolaskimia sekä opiskeluvideoita.

Tekstin seassa olevien opiskelutehtävien sijainnit löytyvät Opiskelutehtävät-sivun linkkiluettelosta. Opiskelutehtävien kohdalla on taas linkit ratkaisuvinkkeihin ja edelleen ratkaisuihin.

Havainnollistusten ja laskentapohjien ja opiskleuvideoiden sijainnit löytyvät vastaavasti Havainnollistukset-, Laskentapohjat- ja Opiskeluvideot-sivujen linkkiluetteloista. Näille on siellä myös omat koontisivunsa, joissa on suorat linkit kaikkiin havainnollistuksiin ja laskentapohjiin. (Tekstin seassa olevat testaa tietosi -linkit vievät kuitenkin ulkopuolisille matematiikan yleisopintojen sivuille, joten niiltä paluu täytyy tehdä selaimen paluu-komennoilla.)

Havainnollistukset ovat JavaSketchpad- ja Geogebra-työkaluilla tehtyjä interaktiivisia Java-sovelmia, jotka edellyttävät selaimelta Java-tukea. Tuki löytyy käytännössä kaikista moderneista selaimista. Varmista selaimesi asetuksista, että Java-sovelmien suorittaminen on kytketty päälle.

Laskentapohjat ovat taas LiveMath-ohjelmalla tehtyjä interaktiivisia sivuja, joissa voi syötteitä muuttamalla vaikuttaa laskentaan tai kuvaan. Sivujen katseluun ja käyttöön tarvitaan selaimeen ilmainen LiveMath Plug-In-laajennus tai katseluohjelma.

Opiskeluvideot ovat ruutukaappaustekniikalla tuotettuja lyhyehköjä videoita, jotka matkivat matematiikassa erinomaiseksi koettua liitutauluesitystapaa. Niiden tarkoituksena on hahmotella käsitteitä ja tehtävien ratkaisuideoita. Jokaisesta videosta on kaksi versiota, Flash ja QuickTime. Flash-videon katselua varten koneessasi tarvitsee olla tuki JavaScriptille sekä Macromedia Flash Player. QuickTime-video puolestaan vaatii, että koneessa on Quicktime-plugin.

Kaikki kirjan viittaukset on verkkoversiossa aktivoitu toimiviksi linkeiksi.

Matemaattiset merkinnät ja kaavat näkyvät verkkoversiossa kuvina ja niiden koko ei muutu esimerkiksi tekstin kokoa muutettaessa selaimessa, mutta näkyvät kyllä isompina, jos näytön tarkkuutta vähennetään. Kaavoissa olevat tekstit ovat yleensä 14 pisteen kokoa, joten yhteensopivuuden kannalta selaimen käyttämä tekstikokokin on hyvä säätää samankokoiseksi.

Tämän verkkoversion sivutus on Sisältö-sivulla listattu. Siitä saa yleiskuvan koko kirjan jaottelusta. Jaotus on lukujen ja pykälien osalta sama kuin painetussa kirjassa, mutta poikkeaa alapykälien osalta siitä, sillä selattavuuden helpottamiseksi kirjan pykäliä on pilkottu useampiin alapykäliin. Tästä syystä verkkoversion lauseiden, kuvien ym. numeroinnitkin saattavat erota kirjan numeroinneista.

Verkkoversion tuottamisessa ovat avustaneet Maunu Tuomainen ja Katri Tonttila. Havainnollistuksia ovat tuottaneet Tero Tilus, Antti Viholainen ja Jukka Koivistoinen. Opiskeluvideoita on tuottanut Kaisa Vainikka.

Tekijänoikeudet: Mikko Saarimäki ja Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto. Verkkomateriaalia voi vapaasti käyttää opiskeluun. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin tai opetusmateriaalina ilman lupaa on kielletty. Tekijälle voi lähettää kommentteja ja virhehuomioita (etunimi.sukunimi@maths.jyu.fi).

Painetun kirjan myynti: KampusKirja (Gummeruksenkatu 6) ja avoin yliopisto (Arto Hujo, etunimi.sukunimi@avoin.jyu.fi, (014) 2603737), hinta 8,50 euroa (1.1.2008).

Kurssin Approbatur 1 B verkkosivulle


[Ylempi pääsivu] [Edellinen sivu] [Seuraava sivu]

[Lähetä palautetta]