Ortogonaalinen matriisi

Transpoosin avulla saadaan kuvattua nopeasti eräs geometrisesti tärkeä muunnostyyppi, nimittäin sellainen, joka muuntaa ortonormaalin kannan ortonormaaliksi kannaksi.

Ensinnä nimitys. Neliömatriisia sanotaan ortogonaaliseksi, jos se on kääntyvä ja eli jos tai .

Seuraavaksi selvitetään yhteys geometriaan. Vektorin ja sarakematriisin samaistuksen jälkeen sisätulo voidaan ajatella myös matriisitulona, sillä vektoreille on

 

Tämän mukaisesti voidaan edelleen ajatella, että matriisitulossa sen alkiot ovat matriisien ja sarakevektoreiden sisätuloja. Sisätulon avulla taas saatiin laskettua vektoreiden pituudet ja niiden väliset kulmat kuten luvussa 5 selvitettiin.

Kun nyt ortogonaalisuuden ehto puretaan auki, se vaatii itse asiassa sen, että matriisin sarakevektoreiden eli sarakkeista muodostettujen avaruuden vektoreiden on sekä oltava kohtisuorassa toisiaan vastaan että ykkösen pituisia - eli lyhyemmin sanottuna niiden on muodostettava ortonormaali kanta. Tästä historiallisesti tuleekin ortogonaalisuus-nimitys, mutta on huomattava, että sarakevektoreilta vaaditaan kuitenkin enemmän kuin mitä pelkkään kohtisuoruuteen viittaava nimi antaisi olettaa. Kohtisuoruuden lisäksi niiden on oltava nimittäin yksikön pituisia.

Seuraava tulos on edellä tullut perusteltua.

Lause 8.17.

Jos lineaarikuvaus kuvaa luonnollisen kannan ortonormaaliksi kannaksi, sitä vastaa ortogonaalinen matriisi. Kääntäen, jos lineaarikuvausta vastaava matriisi on ortogonaalinen, se muuntaa luonnollisen kannan ortonormaaliksi kannaksi.

Sellainen lineaarikuvaus, joka kuvaa, kuten yllä olevassa lauseessa, luonnollisen kannan ortonormaaliksi kannaksi, on itse asiassa bijektio, joka säilyttää kaikki vektorien väliset kulmat ja niiden pituudet. Tällaista kuvausta sanotaan myös isometriseksi lineaarikuvaukseksi tai (lineaariseksi) isometriaksi.

Esimerkki 8.18.

Tason peilausta vaaka-akselin suhteen vastaa matriisi

 

ja sille pätee, että

 

Siten osoittaen, että matriisi on ortogonaalinen. Tämä vastaa myös geometrista havaintoa siitä, että peilauksessa luonnollinen (ortonormaali) kanta kuvautuu ortonormaaliksi kannaksi ts. tässä muunnoksessa vektoreiden kohtisuoruudet ja niiden välisten kulmien suuruudet säilyvät.

 

Esimerkki 8.19.

Tason kiertoa kulman verran vastapäivään vastaa matriisi

 

ja sille pätee, että

 

Siten eli matriisi on ortogonaalinen. Nytkin tämä vastaa geometrista havaintoa siitä, että kierrossa luonnollinen kanta kuvautuu ortonormaaliksi kannaksi.

 

Opiskelutehtävä 33

Etsi matriisille

kerroin niin, että on ortogonaalinen matriisi.

Vinkki tehtävään 33

Opiskelutehtävä 34

Miten voisit määrätä matriisin

 

käänteismatriisin tehtävän 33 matriisin avulla?

Vinkki tehtävään 34

Opiskelutehtävä 35

Määrää lineaarikuvauksen , , käänteiskuvaus.

Vinkki tehtävään 35