[Etusivu] [Sisältö] [Luku I II III IV V VI] [Hakemisto]
[Ylempi pääsivu] [Edellinen sivu] [Seuraava sivu]


Kompleksilukujen laskutoimitukset

Voit muuttaa kompleksilukujen (punainen) ja (sininen) koordinaatteja raahaamalla niitä vastaavien vektoreiden päätepisteitä kompleksitasossa. Vasemmassa alakulmassa olevasta liukukytkimestä saat halutun laskutoimituksen tuloksen näkyviin kompleksitasoon.

Tehtäviä

1.   Siirrä kuvan liukukytkin kohtaan "summa". Muuttamalla lukuja ja (raahaamalla vastaavien vektorien päätepisteitä) selvitä, mitä yhteistä on vektorien ja kompleksilukujen yhteenlaskulla?

2.   Tarkastellaan seuraavaksi kompleksilukujen ja tuloa . Siirrä kuvan liukukytkin nyt kohtaan "tulo". Kulmat ja ilmaisevat kulman, jonka kompleksilukua vastaava vektori muodostaa positiivisen reaaliakselin kanssa. Säädä kompleksilukua vastaavan vektorin kulmaksi (sijoita kärkipiste sopivaan taustaruudukon leikkauspisteeseen!). Mikä tällöin pitää kompleksilukua vastaavan kulman olla, jotta tulovektorin kulma olisi ?

3.   Jatka edellistä tehtävää siten, että pidät kompleksilukua vastaavan vektorin kulman mahdollisimman hyvin samana ja muutat vain sen pituutta. Kuinka tuloa vastaavan vektorin kulma ja pituus muuttuvat lyhennettäessä ja pidennettäessä vektoria ? Kokeile samaa uudestaan vaihdettuasi lukua toisenlaiseksi. Jos on vaakasuora, milloin ja yhtyvät?

4.   Jos kompleksiluvut ja sijaitsevat yksikköympyrällä, niin mitä voidaan sanoa niiden tulon sijainnista kompleksitasossa? Entä mitä osamäärän sijainnista voidaan sanoa samassa tilanteessa? (Siirrä tätä varten kuvan liukukytkin kohtaan "osamäärä".) Milloin saat tulon tai osamäärän yhtymään toiseen luvuista?

Tekstisijainti: Kompleksilukujen laskutoimitukset


[Ylempi pääsivu] [Edellinen sivu] [Seuraava sivu]

[Lähetä palautetta]