Ortogonaalinen ja ortonormaali kanta

Avaruuden vektoreiden , , ..., sanotaan olevan keskenään ortogonaaliset eli kohtisuorassa toisiaan vastaan, jos aina kun . Toisaalta vektoria , jonka pituus on yksi, sanotaan yksikkövektoriksi.

Avaruuden kanta on siten ortogonaalinen, jos kaikki sen vektorit ovat kohtisuorassa toisiaan vastaan. Se on ortonormaali, jos ortogonaalisuuden lisäksi vektoreiden pituudet ovat ykkösiä. Kanta on näin ollen ortonormaali, jos kaikilla indekseillä ja , kun .

Esimerkki 5.5.

Avaruuksien luonnolliset kannat ovat ortonormaaleja kantoja. Ne ovat nimittäin kaikki ykkösen pituisia ja kohtisuorassa toisiaan vastaan.

 

Esimerkki 5.6.

Tasossa vektorit ja ovat keskenään ortogonaaliset, sillä . Ne ovat myös lineaarisesti riippumattomat, joten ne muodostavat ortogonaalisen kannan. Ne eivät kuitenkaan muodosta ortonormaalia kantaa, sillä niiden pituudet eivät ole ykkösiä. Niistä saadaan kuitenkin muodostettua helposti ortonormaali kanta ' normittamalla' ne ts. jakamalla ne pituuksillaan ja . Saadut vektorit

 

ja

 

muodostavat nyt tason ortonormaalin kannan.

 

Opiskelutehtävä 14

Määrää tasoon sellainen ortogonaalinen kanta, jonka ensimmäinen vektori on vektorin suuntainen. Tee se sekä laskemalla että graafisesti. Miten saat siitä ortonormaalin kannan?

Vinkki tehtävään 14

Lause 5.7.

Keskenään ortogonaaliset, nollasta eroavat vektorit ovat aina lineaarisesti riippumattomat.

Todistus. Olkoot avaruuden vektorit , , ..., keskenään ortogonaaliset. Merkitään niiden lineaarikombinaatio nollaksi,

,

ja osoitetaan, että siinä kaikki kertoimet ovat nollia. Lasketaan ensin vektorin ja yllä olevan lineaarikombinaation sisätulo. Koska , kun , saadaan tulokseksi vain yhtälö . Tässä , koska vektori oletettiin nollasta eroavaksi. Siten .

Samalla tavalla päätellään muidenkin indeksien osalta. Siten tarkastellun lineaarikombinaation kaikki kertoimet ovat nollia, mikä osoittaa, että vektorit , , ..., ovat lineaarisesti riippumattomat.

 

Koska yllä olevan lauseen mukaan keskenään ortogonaaliset vektorit ovat välttämättä lineaarisesti riippumattomat, niitä ei voi olla koskaan avaruuden dimensiota enempää. Toisaalta, jos niitä on täsmälleen dimension verran, ne muodostavat silloin ortogonaalisen kannan.