[Etusivu] [Sisällysluettelo] [Hakemisto]
[Ylempi pääsivu] [Edellinen sivu] [Seuraava sivu]


3.2.3. Lineaarinen epäyhtälöryhmä

Suora , missä tai , jakaa tason kahteen osaan, jossa toisessa toteutuu epäyhtälö ja toisessa epäyhtälö . Lineaarinen epäyhtälöryhmä koostuu useasta edellisen kaltaisesta epäyhtälöstä ja sen ratkaisun muodostavat ne tason pisteet, jotka toteuttavat kaikki ryhmän epäyhtälöt.

Esimerkki 3.7.

Määrää ne tason pisteet, jotka toteuttavat epäyhtälöryhmän

 

Ratkaisu:

Ratkaistaan ensin kustakin epäyhtälöstä.

 

Ehto toteutuu suoralla ja sen alapuolella. Toinen ehto toteutuu suoralla ja sen alapuolella. Viimeinen ehto toteutuu puolestaan suoralla ja sen yläpuolella. Epäyhtälöryhmän ratkaisujoukon muodostavat ne tason pisteet, jotka toteuttavat kaikki kolme ehtoa.

Vastaus:   

Esimerkki 3.8.

Maatalousyrittäjä Heikki Touhulalla on 8 ha peltoa, jolla hän aikoo seuraavana kesänä viljellä lanttua ja parsakaalia. Viljelykasveista lanttu vaatii työtä 266 (h/ha) ja parsakaali 380 (h/ha). Työtunteja on satokauden aikana käytettävissä 2280 (h). Piirrä koordinaatistoon tasoalue, josta näkyy, mitkä lantun ja parsakaalin viljelyalayhdistelmät ovat mahdollisia.

Ratkaisu:

Olkoon lantun viljelyala (ha) ja parsakaalin (ha). Koska pinta-ala ei voi olla negatiivinen, on oltava ja . Pellon kokonaisala antaa rajoitteen . Viljelyyn kuluu tällä viljelyalavalinnalla aikaa . Aikaresurssi rajoittaa viljelyalayhdistelmiä ehdolla . Ratkaistaan epäyhtälöryhmä

 

Ensimmäinen ja toinen epäyhtälö toteutuvat koordinaatiston ensimmäisessä neljänneksessä sekä positiivisilla koordinaattiakseleilla. Kolmas epäyhtälö toteutuu suoralla ja sen alapuolella. Neljäs epäyhtälö toteutuu suoralla ja sen alapuolella.

Vastaus:   

Harjoituksia

11.  Ratkaise yhtälöparit

(a)

(b)

Vastaus tehtävään 11

12.  Ratkaise yhtälöparit

(a)

(b)

Vastaus tehtävään 12

13.  Jukka tankkasi huoltoasemalla polttoainesäiliöön 40 (l) bensaa. Hän arvioi ajaneensa edellisen tankkauksen jälkeen 360 (km) maantieajoa ja 80 (km) taajama-ajoa. Seuraavalla tankkauskerralla säiliöön mahtui 35 (l). Tällä välillä Jukka oli ajanut 250 (km) maantieajoa ja 120 (km) taajama-ajoa. Laske auton keskimääräinen bensiininkulutus maantie- ja taajama-ajossa.

Vastaus tehtävään 13

14.  Tapani osti tulevaa matkaa varten 13800 Espanjan pesetaa (ESP) ja 500 USA:n dollaria (USD). Kuluineen setelit maksoivat 3206,09 (mk). Myöhemmin samana päivänä Tapani tarkisti matkabudjettiaan ja osti vielä 5500 (ESP) pidempää Madridissa oleskelua varten ja 300 (USD) kamerahankintaa varten. Uusi setelinvaihto maksoi kuluineen 1828,74 (mk). Mikä oli tuona päivänä pesetan ja USA:n dollarin setelimyyntikurssi, kun pankki perii valuutanvaihdosta kuluina 15 (mk/vaihtokerta)?

Vastaus tehtävään 14

15.  Eräs metalliseos sisältää 62,5 % hopeaa ja loput kuparia. Toinen seos sisältää 75,0 % hopeaa ja 25,0 % kuparia. On valmistettava esine, joka sisältää 24,0 (g) hopeaa ja 10,0 (g) kuparia. Kuinka paljon kumpaakin seosta on otettava?

Vastaus tehtävään 15

16.  Kaksiraiteisella rautatiellä sivuuttavat 100 (m) pitkä pikajuna ja 250 (m) pitkä tavarajuna toisensa. Junien sivuuttaminen kestää 8,75 (s), kun junat kulkevat vastakkaisiin suuntiin, ja 35 (s), kun ne kulkevat samaan suuntaan. Laske junien nopeudet.

Vastaus tehtävään 16

17.  Ratkaise epäyhtälöryhmä

 

Vastaus tehtävään 17

18.  Villen Vekotin valmistaa pellistä ja laudasta kahta tuotetta: hilavitkuttimia ja kelapyörittimiä. Niiden valmistukseen kuluu materiaalia ja työtä seuraavasti:

Muodosta epäyhtälöryhmä, joka ilmoittaa, mitkä ehdot hilavitkuttimien ja kelapyörittimien kuukausittaisen tuotantonopeuden tulee kokonaisresurssien puitteissa täyttää. Piirrä epäyhtälöryhmän ratkaisualue.

Vastaus tehtävään 18


[Ylempi pääsivu] [Edellinen sivu] [Seuraava sivu]