[Etusivu] [Sisältö] [Luku I II III IV V VI] [Hakemisto]
[Ylempi pääsivu] [Edellinen sivu] [Seuraava sivu]


III.3.  Jaollisuustestejä

Tunnetusti kokonaisluku on jaollinen luvulla 2 tai luvulla 5, jos sen viimeisellä numerolla on sama ominaisuus. Perustellaan nämä ja keksitään lisää jaollisuustestejä.

Kuten edellisen luvun pykälässä Lukujärjestelmistä todettiin jokainen kokonaisluku voidaan esittää desimaalimuodossa (eli 10−kantaisessa muodossa)

,

missä luvut ovat kokonaislukuja ja . Tämä tarkoittaa luvun esitystä

.

Esimerkiksi luku 2875 on siis muotoa . Kun muistamme vielä, että luku on jaollinen luvulla täsmälleen silloin, kun , saamme kehitettyä useita jaollisuustestejä.

Esimerkki 3.3.1. (2−jaollisuustesti)

Olkoon luvulla yllä oleva desimaaliesitys. Tiedämme siis, että , jos ja vain jos . Koska nyt ja yleisemmin kaikilla , saamme seuraavan päättelyketjun:

 

Tulos on siis todella se, mitä ennakoitiin.

 

Tehtävä. Osoita vastaavasti 5−jaollisuustesti oikeaksi.

Esimerkki 3.3.2. (9−jaollisuustesti)

Olkoon luvulla edelleen sama desimaaliesitys. Laskemme nyt modulo 9. Koska ja yleisemmin kaikilla , saamme seuraavan päättelyketjun:

 

Luku on siis yhdeksällä jaollinen, jos ja vain jos sen numeroiden summa on yhdeksällä jaollinen. Esimerkiksi luvun numerosumma on jaollinen luvulla 9, joten myös itse luku on jaollinen luvulla 9.

 

Tehtävä. Muodosta 3−jaollisuustesti ja osoita se oikeaksi.

Harjoitustehtäviä

1.   Muodosta 4−jaollisuustesti ja osoita se oikeaksi.

2.   Osoita, että kokonaisluku on jaollinen luvulla 11 täsmälleen silloin, kun summa on jaollinen luvulla 11.

3.   Käyttäen hyväksi sitä, että luku 1001 on jaollinen luvulla 7, johda testi seitsemällä jaollisuudelle.

4.   Kokonaisluvun seitsemällä jaollisuus voidaan testata laskemalla modulo 7 seuraavasti: Kerrotaan vasemmanpuolimmaisin numero luvulla 3 ja lisätään siihen seuraava numero . Kerrotaan saatu tulos luvulla 3 ja lisätään siihen seuraava numero . Näin jatketaan, kunnes viimeinen numero on lisätty. Mikäli lopputuloksena on nolla, päätellään, että luku on jaollinen luvulla 7. Perustele, miksi tämä menetelmä toimii.


[Ylempi pääsivu] [Edellinen sivu] [Seuraava sivu]