Juuriyhtälöiksi nimitetään yhtälöitä, jotka sisältävät juurilausekkeita. Esimerkiksi
on juuriyhtälö. Tällainen juurilausekkeita sisältävä yhtälö ratkaistaan yleensä korottamalla se puolittain neliöön. Yhtälön molempien puolien neliöönkorottaminen ei kuitenkaan ole ongelmatonta, kuten seuraavasta tarkastelusta ilmenee.
Esittäkööt symbolit
ja
nyt juuriyhtälön vasenta ja oikeaa puolta. Kun yhtälön vasen ja oikea puoli on korotettu neliöön, se tulee muotoon
Mietitäänpä nyt, milloin neliöönkorotuksella aikaansaatu yhtälö
toteutuu. Lukujen neliöt ovat yhtäsuuret silloin, kun luvut ovat yhtäsuuret tai luvut ovat toistensa vastalukuja. Yhtälö
toteutuu siis silloin, kun
tai
. Tämä merkitsee sitä, että neliöönkorotuksella aikaansaatu yhtälö toteuttaa alkuperäisen yhtälön
sekä uuden yhtälön
. Neliöönkorotuksella saadulla yhtälöllä voi tästä syystä olla ylimääräisiä ratkaisuja, jotka eivät toteuta alkuperäistä yhtälöä
, vaan yhtälön
.
Kuinka tämä neliöönkorotuksella saatujen ylimääräisten ratkaisujen ongelma sitten ratkaistaan? Valittavana on kaksikin vaihtoehtoa: yhtälön ratkaisija voi aina ratkaista ensin neliöönkorotuksella saamansa yhtälön ja testata lopuksi kunkin saamansa ratkaisuvaihtoehdon, toteuttaako se alkuperäisen yhtälön vai ei. Sijoittamalla vuorotellen jokaisen saamansa ratkaisuvaihtoehdon alkuperäiseen yhtälöön voi hylätä niistä ne, jotka eivät sitä toteuta. Tämä on ihan hyvä tapa ratkaista neliöönkorotuksen tuomien ylimääräisten ratkaisujen ongelma. Ainoastaan silloin vaihtoehto tuntuu ikävältä, kun sijoitettavaksi tulee hankalia
:n kaltaisia lausekkeita.
Toinen vaihtoehto näiden ylimääräisten ratkaisujen ongelmaan on käyttää tietoa:
Silloin, kun yhtälön molemmat puolet ovat ei-negatiiviset, ei neliöönkorottaminen muuta yhtälön ratkaisuja, vaan neliöönkorotuksella aikaansaadulla yhtälöllä on täsmälleen samat ratkaisut kuin alkuperäiselläkin yhtälöllä. Tämä tunnetaan ns. neliöönkorotusehtona, jonka mukaan yhtälö (ja epäyhtälö) voidaan korottaa puolittain neliöön, jos sen molemmat puolet ovat ei-negatiiviset.
Luentomonisteessa esitellään juuriyhtälön ratkaisemista luvussa 2.7.1. Esimerkissä 2.22 havainnollistetaan juuriyhtälön ratkaisuvaiheita. Huomaa esimerkkiä lukiessasi seuraavat seikat:
Uusi yhtälö on hankalamman näköinen kuin edellinen eikä juurilausekkeesta päästy eroon. Neliöönkorottamista varten yhtälö kannattaa muokata muotoon, jossa juurilauseke on yksin omalla puolellaan yhtälöä. Tällöin juurilausekkeen neliö on sama kuin juurrettava eli juurilauseke häviää neliöönkorotuksessa. Esimerkkitapauksessamme juurilausekkeesta päästään eroon seuraavasti:
Käy nyt esimerkki 2.22 huolellisesti läpi vaihe vaiheelta niin, että ymmärrät, miksi kussakin vaiheessa on toimittu kyseisellä tavalla. Harjoittele sen jälkeen juuriyhtälön ratkaisemista seuraavan oppimistehtävän avulla.