OpetusvideotFunktiot

F5: Funktiot 5 − surjektio ja bijektio

Videon katseluun voit valmistautua tekemällä ensin seuraava tehtävä:

Tehtävä

a) Keksi jokin funktio f joukolta A = {d, e, i, k} joukolle B = {l, m, r}, joka on surjektio eli kaikki maalijoukon alkiot ovat kuvapisteitä. Piirrä kuvautumiset.

b) Perustele, miksi reaalifunktio g(x) = x2 ei ole surjektio, kun maalijoukkona ovat kaikki reaaliluvut? Saako siitä surjektion, jos maalijoukkoa pienennetään?

c) Onko reaalifunktio h(x) = 1 ⁄ x surjektio, kun maalijoukkona ovat kaikki reaaliluvut? Entä, jos maalijoukkona ovat kaikki nollasta eroavat reaaliluvut?

d) Bijektio on sellainen kuvaus, joka on sekä injektio (ks. video F4) että surjektio. Mitkä edellä olevista funktioista (ennen maalijoukon rajausta tai sen jälkeen) ovat bijektioita?

Video

Flash 1,0 Mt | QuickTime 2,1 Mt − kesto 3:29 min.

Flash-videon katselua varten koneessasi tarvitsee olla tuki JavaScriptille sekä Macromedia Flash Player. Soittimen voit ladata osoitteesta http://www.macromedia.com/go/getflashplayer. QuickTime-video puolestaan vaatii, että koneessa on Quicktime-plugin. Voit ladata Quicktime-soittimen osoitteesta http://www.apple.com/fi/quicktime/download/ tai Quicktime Alternativen osoitteesta http://www.free-codecs.com/download/QuickTime_Alternative.htm.