Koppa

OpiskeluvideotGauss-Jordan

Tehtävä

Tehtävänä on ratkaista seuraava lineaarinen yhtälöryhmä:

   

Opastus:

1) Muodosta yhtälöryhmästä laajennettu kerroinmatriisi.

2) Muokkaa sallituin keinoin matriisia niin, että vasemmanpuoliseen kerroinosaan tulee ykköset (kolmen sarakkeen levyiselle) lävistäjälle ja nollat sen ala- ja yläpuolelle. Kaksi viimeistä saraketta määräytyvät muokkauksesta.

3) Lue tulokseksi saamastasi matriisista yhtälöryhmän ratkaisu. Koska muuttujia on viisi ja yhtälöitä vain kolme, on odotettavaa, että ratkaisusta (mikäli sellainen on olemassa) tulee kahdesta parametrista riippuva. Sopivinta saattaa olla valita kaksi viimeistä muuttujaa parametreiksi.

4) Tarkista, että saamasi (parametri)ratkaisu toteuttaa alkupeäiset yhtälöt. Voit tehdä tarkistukset useilla erilaisilla parametriarvoilla tai myös yleisillä parametreilla.

Video

Flash 2,4 Mt | QuickTime 3,6 Mt − kesto 4:06 min.

Flash-videon katselua varten koneessasi tarvitsee olla tuki JavaScriptille sekä Macromedia Flash Player. Soittimen voit ladata osoitteesta http://www.macromedia.com/go/getflashplayer. QuickTime-video puolestaan vaatii, että koneessa on Quicktime-plugin. Voit ladata Quicktime-soittimen osoitteesta http://www.apple.com/fi/quicktime/download/ tai Quicktime Alternativen osoitteesta http://www.free-codecs.com/download/QuickTime_Alternative.htm.